Antalya'nın Datacenter'ı !
Sanallaştırma çok geniş, değişken ve özellikle de son yıllarda çığ gibi büyüyen bir teknolojidir Bugünlerde Sanallaştırma kişisel kullanıcıdan en büyük şirketlerde ve en önemli uygulamalarda kullanılmaktadır Sanallaştırma gittikçe daha popüler olmakta ve piyasada payı çok daha fazla büyümektedir Tüm dünya Sanallaştırmanın gittikçe faydalarının ve geleceğinin farkına varmakta ve bu teknoloji bir sonraki mantıki adım olarak kabul etmektedir Sanallaştırma geleceğin anahtar bir teknolojisi mahiyetindedir Bilişim sektörünün en büyük ve önde gelen şirketleri Sanallaştırma alanında geniş bir ArGe ve ürün yelpazesi olması bu teknolojinin önemini ve gelecekteki değerini gösterir. Bilişimde Sanallaştırma katmanları: ● Platform Sanallaştırması veya Hipervisor'lu Sanallaştırma – İşletim sistemi (Operating System OS) veya Bilgisayar Sanallaştırması ● Uygulama Sanallaştırması – Ferdi uygulamaları yabancı donanımda/yazılımda çalıştırmak ● Masaüstü Sanallaştırması (Virtual Desktop Infrastructure VDI) – Bilgisayar masaüstünün uzaktan manipülasyonu – Kaynak Sanallaştırması, Bilgisayar kümeleri Platform Sanallaştırması belli bir donanımda bir sunucu (host) uygulamasından (hypervisor) icra edilir. Bu uygulama misafir (guest) ettiği uygulamaları için simülasyon edilmiş bir bilgisayar ortamı oluşturur yanı bir Sanal Makine (Virtual Machine VM) Misafir uygulama (çoğu zaman bir İS) sanki gerçek ve kendi başına bir donanıma (bilgisayara) yüklenmiş gibi çalışır Çoğu sanal makineler bir fiziki makinede simule edilirler ve sayıları ev sahibi olan makinenin donanım kaynakları ile sınırlıdır Misafir sistem işlemi için çoğu zaman belli dış donanımlara ihtiyacı olduğu için, simülasyon misafirin bu türlü donanım ara birimlerini desteklemesi gerekiyor. Mesela sabit disk ve ağ kartı gibi Hypervisor veya Virtual Machine Monitor (VMM) genelde aynı anlama gelir Bir Hypervisor birçok misafir İşletim Sisteminin aynı ev sahibi bilgisayarda çalışmasını sağlayan bir Platform Sanallaştırma uygulamasıdır (kontrol programı) Donanım veya Doğal (Hardware Virtualization) Sanallaştırması – VMWare, Sun VirtualBox, MS Virtual PC, Parallels Workstation ● Paravirtualisation – XEN, MS Hyper-V, VMWare ESX, Sun xVM Server (XEN dayalı) Bilişim teknolojilerinde günümüzün en önemli vizyonu olarak kabul edilen sanallaştırma teknolojileri birçok şirketin altyapı standardı haline gelmiştir. Günümüzün birçok küresel oyuncusu, yapacakları BT yatırımlarında satın alacakları yazılımların sanal platformlarda çalışma şartını aramaktadır.
Kurumların en vazgeçilmez kaynaklarından biride şüphesiz ki verileridir. Kurumların yatırımlarının büyük bir kısmı verilerin saklanması, kullanımı ve yönetimini sağlamaktadır. Verilen yoğunlaşması ve kullanımlarının yaygınlaşması sonucunda disk kapasiteleri GB (gigabyte ) seviyelerinden TB (terabyte) seviyelerine çıkmıştır. Bu denli yoğun verilerin problemsiz bir şekilde korunabilmesi için daha güvenli ve kolay ulaşılabilir veri depolama yöntemlerinin kullanılması ihtiyacı doğmuştur. Gerekli bu ihtiyaçların karşılanmasının getirdiği artılar ise; Verilerin geri yüklenmesi gerektiğinde, sorunsuz şekilde çalışması Sürekli donanım arızası endişesi taşımadan çalıştırılması Disk alanını yönetmek ve paylaştırmak için gerekli sürenin kısaltılması Veri yedeklemesinin sistem performansında yavaşlama yaratmaması VERİ DEPOLAMA TÜRLERİ Gelişen Teknolojiye paralel olarak veri saklama teknolojileri de gelişmiş, DAS (direct attached storage), NAS (network attached storage) ve SAN (storage are network) sistemleri etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır. Directed Attached Storage (DAS) Verinin saklanacağı cihazın, depolama yapacak olan cihaza doğrudan bağlantısı ile meydana gelen çözümdür. DAS'ın bağlı olduğu cihaz, depolama birimini kendi yerel (lokal) diski olarak kabul eder ve buna göre işlem yapar. Network Attach Storage (NAS) Ağ üzerindeki ciharlar tarafından erişilebilen, gönderilen veriyi depolayan ve bu veriye erişimi sağlayan, içerisinde çalışır bir işletim sistemi bulunan ve klasik sunucu sistemlerindeki client/server ilişkisini esas alan bir sistemdir. Gereksinimlere göre, NAS cihazlarının kapasitesi ek diskler ile genişletilebilir. Dosya sunucusu (file server) yerine NAS cihazlarının kullanılmasının nedeni güvenliktir. Dosya sunucularında olduğu gibi, NAS cihazlarında işletim sisteminin istemci tarafı olmadığı için gelen saldırılara karşı daha güvenlidir. Storage Area Network (SAN) Paylaşılmış depolama birimlerinin bulunduğu yüksek hızlı ağdır. LAN veya WAN üzerindeki bütün depolama cihazları, SAN teknolojisi ile bütün ağ tarafından kullanılabilir durumda olur. Daha fazla depolama cihazı ağa eklenerek, ağdaki depolama yapacak birimlerin hizmetine sunulabilir.
Network Çözümleri
Datacenter Çözümleri
IP Telefon Geleneksel telefon santrali uygulamalarına alternatif, müşteriye özel yazılım uygulamaları SIP protokollerini destekleyen özel çözümler. Kablosuz wifi altyapısı üzerinde çalışan wifi Ip telefon çözümleri. Dijital PBX Sistemleri Analog,dijital,IP ve kablosuz sistemleri aynı yapıda barındıran,ölçeklenebilir telefon santrali çözümleri. Görüşme maliyetlerini optimize edebilen alternatif ucuz operatörleri otomatik olarak seçen zeki ve yönetilebilir bir altyapı. Esnek fiyatlandırma ve alternatif ürünleri içeren çözümler.
AirMax Teknolojisi UBIQUITI tarafından geliştirilmiş bir protokol olan AirMAx Teknolojisi, devrimci bir MIMO TDMA protokol sistemidir. IEEE 802.11 protokolü daha çok iç ortamda kullanıcıların birbirlerine sinyal ulaştırabildikleri kablosuz ağlar için dizayn edilmiştir. AirMax Protokolü (TDMA tabanlı) ise dış ortamda kör noktaların önemli olmadığı ağlar için geliştirilmiştir. AirMax akıllı seçim özelliği “smart polling” ile ses/video paketlerini sezip onlara öncelik tanımaktadır. Aynı zamanda “active” kullanıcılara “etkin olmayan” kullanıcılar üzerinde öncelik tanıyarak geniş ağlardaki hissedilen gecikmeyi iyileştirir. AirMax 1x1 ve 2x2 MIMO radio teknolojisini temel almaktadır.. 150Mbps üzerinde gerçek TCP/IP throughput’u PtP modda ve 100Mbps üzerinde bir trafiği de PtMP modda destekleyebilmektedir. Yüksek Network Performansı Ölçülebilirlik: Sektör baz istasyonu başına 300+ başvuru Gecikme : Gecikme, ses ve video uygulamalarında, networkün ölçebileceği kadar düşük kalır. Hız; : 150 MbPS + PtMP performansı Aralık; : 50km + outdoor aralığı İddialı Anten Tasarımı Ubiquiti Anten AR-GE ekibi, hücresel baz istasyonu anteni tasarımındaki yıllara dayalı tecrübelerini AirMax Base İstasyonu ve Backhaul antenlerini geliştirmek, tasarlamak ve farklı kılmak için kullandılar. Kablosuz ISP alanında daha önce görülmemiş yükseklikte kazanç, yönlendirme özelliği ve çok kutuplu performans değerlerine sahip Anten Tasarımları AirMAx teknolojisi ile Ubiquiti ürünleri için geliştirildi. Esnek Konuşlanma Seçenekleri Rocket M Serisi : En yüksek performans, 2x2 MIMO Baz İstasyonu NanoStation M Serisi : Esnek, kuvvetli, maliyet avantajlı, köprü uygulamaları için 2X2 CPE NanoStation Loco M Serisi : Düşük maliyet, yüksek performans, 5GHZ’de 2x2 CPE Bullet M Serisi : Geniş uygulama kullanımı için çok yönlü tekli Airmax anten çözümü, PowerBridge M Serisi : Uzun Aralık MIMO Köprüleri NanoBridge M Serisi : Yüksek performanslı ve maliyet avantajlı MIMO köprüleme cihazları AirGrid M Serisi : Yeni-Nesil Genişbant Kablosuz CPE Teknolojisi Rocket M, Airmax Baz İstasyonlar ve Backhaul Antenler ile Entegrasyon Rocket M ve AirMax Baz İstasyonları/Backhaul antenleri bir arada kusursuz bir şekilde çalışmak üzere geliştirilmişlerdir. Rocket M’i Airmax Baz İstasyonu/Backhaul Antene monte etmek için herhangi özel bir malzeme gerekmemektedir. Anten ile beraber ambalajında bulunan yuvaya kolayca yerleştirilir.